Часто працівниці, в яких закінчується термін відпустки по догляду за дитиною, отримують усне повідомлення від роботодавця, що їх не приймуть назад на роботу. Причина: “ваш відділ закрито/посаду скорочено і звідси НЛП*-запитання без вибору: “Ви звільнитесь за власним бажанням чи за угодою сторін?”

Варто зазначити, що вагітні жінки, одинокі матері, матері дітей до 3-х років та дітей-інвалідів є найбільш захищеними. Звільнення цієї категорії жінок прямо заборонено ч.3 ст. 184 КЗпП (крім випадків повної ліквідації підприємства). Також окремо діє заборона на звільнення працівника під час його відпустки (ч.2 ст. 40 КЗпП).

Коли працівниця з “декрету” збирається повернутися на роботу, її дитині майже 3 роки, відпустка закінчилася, тому ці пільги для неї вже вичерпані. Тому з’ясуємо, як захищатися.Відразу зазначу, що інформація про загадкове зникнення вашої посади зі штату – не відповідає дійсності. Може бути, що підрозділ вже фактично не діє, але ваша посада все рівно має зберігатися у штаті.

Ніхто не має права примушувати Вас до звільнення. Ви – рівноправний учасник трудового договору, який розривається лише за обопільною або односторонньою волею сторін. Тому пропозиція в купі з погрозою чи тиском сама по собі вже незаконна. Це злочин, передбачений ст 172 КК України. Якщо ви не досягли згоди, далі потрібно:

1) повідомити роботодавця письмово (цінним листом або через канцелярію) про Вашу дату виходу на робоче місце;

2) прийти на останнє робоче місце (визнаено у вашій посадовій інструкції) і зафіксувати даний факт;

3) якщо на місці немає потрібних для вас умов роботи (комп’ютера чи ПЗ тощо) – направити доповідну записку про це, що роботодавець не створив умови для роботи відповідно до ст. 29, 88 КЗпП. Рекомендую залишатися на роботі увесь робочий час. Але якщо Ви підете, то з цих позицій ваші дії в подальшому не можна буде кваліфікувати як прогул.

Якщо Ви відмовились звільнятися за “власним бажанням” (ст. 38 КЗпП) або за угодою сторін (ст. 36 КЗпП), то ст. 40 КЗпП містить вичерпний перелік підстав, з яких роботодавець може ініціювати ваше звільнення:

1) скорочення, тобто зміни в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідація;

2) невідповідність і працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я;

3) систематичного невиконання працівником своїх обов’язків;

4) прогул (в т.ч. відсутності на роботі більше 3 годин протягом робочого дня) без поважних причин;

5) нез’явлення на роботу протягом більш як 4 місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки по вагітності і пологах;

6) поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;

7) поява на роботі в нетверезому стані;

8 ) вчинення за місцем роботи розкрадання (має бути доведено);

9) призову або мобілізації власника – фізичної особи під час особливого періоду;

10) непроходження випробування при прийнятті на роботу.

В таких випадках працівник регулярно телефонує своєму адвокату або юристу профспілки (якщо це наш член) і уточнює свої дії на кожен рух роботодавця. Водночас профспілка вступає в переговори з роботодавцем, збирає докази будь-яких порушень щодо нашого члена для можливого суду. Якщо роботодавець піде шляхом скорочення Вашої посади після виходу з декрету, то мусить пропонувати без конкурсу ВСІ наявні вакансії протягом 2 місяців**. Не цурайтеся суду! Якщо Ви маєте тривалий профспілковий стаж у нас і не маєте коштів на адвоката, ми ґарантовано підготуємо Вам позов. Розумний роботодавець оцінює ризики і можливі витрати, в т.ч. виплату Вам заробітної плати за весь час вимушеного прогулу (це може бути 1-3 роки), моральної шкоди тощо. Найчастіше працівникові після заявлення принципової позиції починають пропонувати ПЕВНІ вакантні посади для переведення або вигідніші умови звільнення з відповідною компенсацією. Подальший прорахунок усіх можливих стратегій роботодавця і Ваших дій на них прогнозувати складно і описувати можна довго. Все індивідуально.Звернутися до профспілки: https://forms.gle/rn6a1KxhGn8tfJZJA або тел: 073 096 88 98.

*НЛП – нейролінгвістичне програмування, кодування психіки. **https://www.facebook.com/bankfinunion/posts/300374081686746

Поділитися