БанкФінПроф тривалий час ставить питання про перегляд Колективного договору в інтересах працівників у зв’язку з тим, що чинний КД 2013 року не дає ніяких додаткових гарантій і прав працівникам у порівнянні з чинним трудовим законодавством. Окрім того, спеціально не регулює деякі питання, невигідні адміністрації Банку, зокрема, відрахування на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу з персоналом, що передбачено ст. 250 КЗпП.

Разом з тим, є гарантії, яких роботодавець має дотримуватися незалежно від умов Колективного договору.

Відповідно до ст. 185 Кодексу законів про працю (далі – КЗпП) власник або уповноважений ним орган повинен у разі необхідності в͟и͟д͟а͟в͟а͟т͟и͟ ͟в͟а͟г͟і͟т͟н͟и͟м͟ ͟ж͟і͟н͟к͟а͟м͟ ͟і͟ ͟ж͟і͟н͟к͟а͟м͟,͟ ͟я͟к͟і͟ ͟м͟а͟ю͟т͟ь͟ ͟д͟і͟т͟е͟й͟ ͟в͟і͟к͟о͟м͟ ͟д͟о͟ ͟ч͟о͟т͟и͟р͟н͟а͟д͟ц͟я͟т͟и͟ ͟р͟о͟к͟і͟в͟ ͟а͟б͟о͟ ͟д͟і͟т͟е͟й͟ ͟з͟ ͟і͟н͟в͟а͟л͟і͟д͟н͟і͟с͟т͟ю͟,͟ ͟п͟у͟т͟і͟в͟к͟и͟ ͟д͟о͟ ͟с͟а͟н͟а͟т͟о͟р͟і͟ї͟в͟ ͟т͟а͟ ͟б͟у͟д͟и͟н͟к͟і͟в͟ ͟в͟і͟д͟п͟о͟ч͟и͟н͟к͟у͟ ͟б͟е͟з͟к͟о͟ш͟т͟о͟в͟н͟о͟ ͟а͟б͟о͟ ͟н͟а͟ ͟п͟і͟л͟ь͟г͟о͟в͟и͟х͟ ͟у͟м͟о͟в͟а͟х͟, а також подавати їм матеріальну допомогу.

Норма ст. 186 КЗпП також встановлює, що на підприємствах і в організаціях з широким застосуванням жіночої праці о͟р͟г͟а͟н͟і͟з͟о͟в͟у͟ю͟т͟ь͟с͟я͟ ͟д͟и͟т͟я͟ч͟і͟ ͟я͟с͟л͟а͟,͟ ͟д͟и͟т͟я͟ч͟і͟ ͟с͟а͟д͟к͟и͟,͟ ͟к͟і͟м͟н͟а͟т͟и͟ ͟д͟л͟я͟ ͟г͟о͟д͟у͟в͟а͟н͟н͟я͟ ͟г͟р͟у͟д͟н͟и͟х͟ ͟д͟і͟т͟е͟й͟,͟ ͟а͟ ͟т͟а͟к͟о͟ж͟ ͟к͟і͟м͟н͟а͟т͟и͟ ͟о͟с͟о͟б͟и͟с͟т͟о͟ї͟ ͟г͟і͟г͟і͟є͟н͟и͟ ͟ж͟і͟н͟о͟к͟.͟

76% працівників Акціонерного товариства «УКРСИББАНК» (надалі також – Банк) є жінками. Окрім того, відповідно до ст. 187 КЗпП гарантії, встановлені статтями 56, 176, 177, частинами третьою – восьмою статті 179, статтями 181, 182, 182-1, 184, 185, 186 цього Кодексу, поширюються також на батьків, які виховують дітей без матері (в тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також на опікунів (піклувальників), одного з прийомних батьків, одного з батьків-вихователів.

Згідно з вимогами ст. 250 КЗпП власники або уповноважені ними органи зобов’язані відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективними договорами та угодами, але не менше ніж 0,3 відсотка фонду оплати праці відповідно до Закону України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”.

У звя’зку з цим ми звернулися до адміністрації АТ “Укрсиббанк” за інформацією:

– перелік санаторно-курортних закладів, будинків відпочинку, з якими співпрацює Банк на виконання ст. 185-187, 250 КЗпП щодо оздоровлення працівників і їх дітей;

– умови (пільги), на яких надаються відповідні путівки для оздоровлення працівників і їх дітей;

– кількість і категорії працівників Банку, які оздоровилися в санаторно-курортних закладах, будинках відпочинку у 2015-2020 роках;- суми фінансування на виконання ст. 185-187, 250 КЗпП, виділених Банком у 2015-2020 роках (постатейно, помісячно).- відомості про дитячі ясла, дитячі садки, кімнати для годування грудних дітей, а також кімнати особистої гігієни жінок, які облаштовано в Банку на виконання ст. 186 КЗпП.

Банк зазначив у відповідь, що (всупереч вимогам ст. 250 КЗпП) самостійно організовуєте культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу з працівниками, оскільки в Колективному договорі нічого не йдеться про таку роботу. А решту поставлених профспілкою питань просто проігнорував.

Якщо Ви бажаєте звернутися до суду за захистом своїх прав, готові сплатити судоий збір (або маєте пільгу відповідно до ст. 5 ЗУ “Про судовий збір”) профспілка безкоштовно надасть юридичну допомогу та братиме участь у справі в якості третьої особи на стороні працівників.

В цілому це питання міг би врегулювати новий і справжній колективний договір між адміністрацією та трудовим колективом Банку. Для цього дуже важливо, щоб представники на конференції трудового колективу справді були обрані демократично, а не за вказівкою “згори” і конкретно ставили це питання перед адміністрацією. В іншому разі колектив має право на страйк, рішення про який і відповідіні вимоги також, до слова, ухвалюється конференцією. Ось чому дуже важливо уважно ставитися до виборів і кандидатів на кожну конференцію.

На жаль, на останній конференції у грудні було відімкнено мікрофони делегатам працівників, і вони мовчки вислухали історії пані Галунко та псевдопрофспілок більшістю голосів схвалили їхній звіт про виконання діючого колдоговору.

Поділитися