Останнім часом нам надходить все більше звернень працівників “Укрсиббанку” про пропозиції їм звільнитися із займаних посад (в основному, в регіональних управліннях).

У зв’язку з цим нагадуємо про Ваші трудові права.Звільнити працівника за ініціативою роботодавця – доволі складно. Якщо вам пропонуються “звільнитися у зв’язку зі скороченням”, то такої процедури не існує. Вас намагаються звільнити за угодою сторін (п.1 ст. 36 КЗпП). При цьому Вам можуть запропонувати кілька (зазвичай, нецікавих вам) вакансій. При справжньому скороченні штату за п.1 ст. 40 КЗпП роботодавець має пройти наступний алгоритм:

  1. Видання наказу про зміни в організації праці, де вказується, які посади скорочуються (не пізніше 3 місяців до скорочень).
  2. Банк інформує профспілку, незалежного від вашого членства про підстави запланованих звільнень (не пізніше 3 місяців після наказу і не пізніше 3 місяців до звільнень) . Щодо своїх членів ми проводимо консультації щодо перенесення запланованих звільнень, використання можливостей для переведення працівників. Якщо консультації не проведено з вини Банку, то це буде підставою для поновлення при зверненні працівника до суду.
  3. Створюється комісія з вивільнення, яка визначає за рівнем кваліфікації і продуктивності праці, які працівники підпадають під скорочення.
  4. Видається наказ про вивільнення з іменами конкретних працівників і їх посад.
  5. Повідомлення працівників про вивільнення (не пізніше 2 місяців до звільнення).
  6. Впродовж 2 місяців вам пропонують усі до єдиної посади, які є в Банку по всій Україні, які відповідають вашій кваліфікації і досвіду роботи. Якщо судом буде виявлено бодай 1 вакантну посаду – ви поновитесь за рішення суду.
  7. Якщо працівник відмовився від усіх посад (а їх може бути кількасот), і він є членом профспілки, Банк направляє нам подання про надання згоди на звільнення такого працівника, на яке ми відповідаємо упродовж 15 днів.
  8. Якщо профспілка відмовляє у звільненні свого члена, Банк має право його звільнити лише тоді, коли вважає нашу відмову юридично необгрунтованою. Видаєтсья відповідний наказ.

Майте на увазі! Станом на 17.03.2021 Банк не звертався до Профспілки про заплановані скорочення, тому юридично процедура, передбачена п.1 ст. 40 КЗпП не розпочиналася.

Стратегія профспілки – в максимальному контролі цієї процедури, реєстрації її порушень, консультації працівника щодо його дій на кожному етапі на випадок його в суді. розгляду його справи в суді, якщо він не погодиться на переведення.

Звільнений працівник має право упродовж 1 місяця звернутися до суду з позовом про поновлення. Профспілка виступає в суді в якості третьої особи на стороні працівника (позивача). Судовий збір у спарвах про поновлення не стягується. Разом з тим ви також можете пред’явити вимогу про виплату компенсації вимушеного прогулу за весь час, поки триватиме суд, моральної шкоди і витрат на правову допомогу (в разі найму адвоката).

Якщо ви хочете зберегти роботу в банку, погоджуйтеся лише на скорочення в порядку п.1 ст. 40 КЗпП, а не за уодою сторін.”Укрсиббанк” з часу діяльності нашої профспілки зрозумів, що краще виплатити матеріальну допомогу працівнику при звільненні, ніж проводити під нашим контролем складну процедуру скорочення, після якої працівник ще може звернутися до суду.

Якщо звільняєтеся за угодою сторін, то Ви не поновитеся на посаді через суд,. Тому домовляйтеся про виплату Вам матеріальної допомоги. Вона має складати не менше 4 окладів, оскільки при скороченні ви і так отримаєте 3 зарплати до наказу про звільнення +1 місячну вихідну допомогу.

До профспілки вступайте завчасно! БанкФінПроф бере участь у справах про звільнення після щонайменше 3 місяців членства працівника в нашій організації. Деталі тут: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1246474702398429&id=100011077331194Для консультацій – заповніть анкету https://forms.gle/rn6a1KxhGn8tfJZJA або телефонуйте: 073 096 88 98

Поділитися