В жовтні АТ “УКРСИББАНК” звернувся до БанкФінПроф із поданням, в якому просить надати дозвіл притягнути працівницю до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани.

Оскільки працівниця входить до виборного органу профспілки – Виконавчого комітету, і про це було завчасно повідомлено Банк, то відповідно до ст. 252 КЗпП дисциплінарні стягнення до членів виборних органів профспілки можна застосовувати тільки за попередньої згоди такого органу.

В поданні вказано, що роботодавець вважає, нібито працівницею порушено вимоги щодо збереження конфіденційної інформації. Її обвинувачують у тому, що вона відправила повідомлення з корпоративної пошти на особисту із вкладенням, яке містило “конфіденційну інформацію”. Як з’ясувалося – це постанова Нацбанку, яка і так опублікована і не містить собою ніякої таємниці. Працівниця вчасно повідомила про проблему Профспілку, отримала правову допомогу і правильно склала пояснення, вину не визнала (однак Банк, мабуть, за звичкою у поданні все рівно написав навпаки).

Порада: Якщо Ви об’єктивно невинуваті, не треба в поясненнях визнавати свою вину або брати на себе зайвого під диктовку відповідних службових осіб. Все, що Ви напишете, – буде використано проти Вас при накладенні стягнення і розгляді даного питання в суді.


18.10.2021 відбулося засідання Виконавчого комітету, на якому розглянуто дане подання. Ми виходили за наступних підстав:
– добросовісно працює в АТ «УКРСИББАНК» з січня 2019 року;
– має на утриманні малолітню дитину;
– працівниця раніше до дисциплінарної відповідальності не притягувалась;>
– обвинувачується Банком у тому, що нібито відправила з корпоративної електронної пошти повідомлення із вкладенням, яке конфіденційної інформації не містило;
– умисел (як і мотив) на вчинення правопорушення в діях особи відсутній;
– своєї вини у вчиненні дисциплінарного правопорушення не визнає;
– доказів вчинення правопорушення Банком разом з поданням не надано;
– інформація не становить банківську чи комерційну таємницю;
– інформація не була відправлена третім особам, не була поширена в засобах масової інформації чи в інший спосіб.
Таким чином, ознака поширення інформації – відсутня, оскільки повідомлення направлено на особисту електронну пошту.- шкоди АТ “УКРСИББАНК” вказаними діями не завдано, в поданні про це також не йдеться.

ВК БФП врахував також практику Верховного Суду, а саме: Постанову в аналогічній справі № 359/10185/16-ц від 18.09.19. Суд дійшов висновку про те, що пересилання електронних повідомлень з корпоративної електронної адреси позивача не можна кваліфікувати, як розголошення комерційної таємниці, оскільки у такому випадку відсутня ознака розповсюдження інформації.

У зв’язку з цим, нами було одноголосно вирішено відмовити у наданні згоди на притягнення нашої працівниці до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани.

У випадку свавільних дій банку, ми готові виступити на боці нашої спілчанки в суді.

Схоже на те, що Банк автоматично всіх карає без розбору і розслідування обставин. Дана ситуація дзеркально нагадує минулорічну*, коли притягувався начальник відділення, і профспілка також відмовила у притягненні. Банк тоді все рівно наклав догану, яку було скасовано комісією з трудових спорів**. Роботодавець не заспокоївся і оскаржив рішення КТС у суді (наразі воно дійсне). Слухання призначено на січень 2022 року. При цьому варто зазначити: якщо протягом року з дня накладення дисциплінарного стягнення працівника не буде піддано новому дисциплінарному стягненню, то він вважається таким, що не мав дисциплінарного стягнення (ст. 151 КЗпП).

___________

* Див, наприклад: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1211864749192758&id=100011077331194

** Дана КТС утворена працівниками і діє на рівні департаменту, не плутайте з КТС на рівні банку, яка обрана за невстановлених обставин на неіснуючій “конференції колективу” у 2010 році і підконтрольна адміністрації. Питання про переобрання КТС ми ставимо щороку на Конференції – не забувайте делегувати це питання своєму представникові і питати, за що він голосував

Поділитися